Відділ освіти, молоді та спорту Крижопільської селищної ради
Вінницька область, Тульчинський район
Міністерство освіти
і науки України
 

Верховна Рада звільнила від ДПА учнів 11 класу (прийнято відповідне рішення щодо ЗНО та ДПА – 2022)

Дата: 25.03.2022 14:12
Кількість переглядів: 99

        

24 березня 2022 року, ВРУ ухвалила законопроєкт №7132, який дозволяє одноразову зміну алгоритмів вступу до університетів і складання ДПА.

Цьогорічні випускники звільняються від проходження державної підсумкової атестації. Про це повідомила народна депутатка Юлія Гришина.

Також вона поінформувала, що парламентський комітет разом із МОН зараз доопрацьовують механізм вступу.

За її словами, головне завдання – зберегти інтелектуальний потенціал України та дати абітурієнтам чіткий план дій.

«Одразу наголошу, що вступ до вишів спрощується лише на 2022 рік. Це вимушений крок, на який ми йдемо через війну», - підкреслила Юлія Гришина.

 «Держава, у першу чергу, висловила довіру педагогам, які в цьому навчальному році виставлять учням підсумкові оцінки без державної підсумкової атестації. Головним для нас є забезпечення максимальної безпеки учасників освітнього процесу. На жаль, це означає неможливість проведення зовнішнього незалежного оцінювання в традиційному форматі у 2022 році. Доступність вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти для всіх громадян України незалежно від місця їх перебування є нашим найвищим пріоритетом», – зазначив Сергій Шкарлет.

Міністр також наголосив, що завдяки цифровізації буде створено максимально безпечні умови для учасників вступної кампанії, а під час офлайн-процедур будуть максимально дотримані безпекові протоколи.

Сергій Шкарлет підкреслив, що заклади освіти мають докласти всіх зусиль, аби вступна кампанія пройшла на засадах доброчесності, а прагнення вступників були реалізовані на засадах максимальної прозорості.

Наразі МОН спільно з Комітетом освіти, науки та інновацій ВРУ, освітянами, експертами та батьками в оперативному режимі працює над остаточним механізмом вступу у 2022році. Його розробка знаходиться на фінальній стадії, і вже найближчим часом він буде презентований.

Як повідомила секретар Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа у 2022 році ЗНО та вступ до університетів відбудуться за спрощеною процедурою.

За її словами, таке консенсусне рішення було підтримане всім парламентом.

«Рішення є вимушеним. Після гострих дискусій із врахуванням усіх обставин. Можливі зміни у залежності від ситуації з фронтом», – підкреслила Наталія Піпа.

Народна депутатка повідомила, що зараз планується, що випускники складатимуть мультипредметний онлайн-тест (українська мова, історія України, математика) у безпечних місцях.

Також розглядається проведення тесту в посольствах та консульствах України за кордоном.

Планується, що ЗНО відбудеться в липні 2022 року.

 

Ганна ГОДОВАН

 


« повернутися

Вхід для адміністратора